Novatek zawarł długoterminową umowę na dostawy jamalskiego LNG do firmy Shell

4 czerwca 2015

Moskwa. Novatek OAO poinformował o zawarciu długoterminowej umowy na dostawy skroplonego gazu ziemnego LNG pomiędzy spółką córką Novatek Gas & Power należącą w 100% do Novatek OAO a Shell International Trading Middle East. Umowa przewiduje dostawy około 0,9 mln ton LNG rocznie przez okres ponad 20 lat, które Novatek Gas & Power nabędzie od spółki Jamał LNG w ramach wcześniej podpisanej umowy.

Prezes Zarządu Novatek OAO Leonid Michelson powiedział: "Jesteśmy w trakcie finalizowania portfela kontraktów Novatek na dostawy LNG z projektu Jamał LNG. Biorąc pod uwagę ogromne potrzeby firmy Shell, planujemy dalszy rozwój naszej współpracy w zakresie LNG.”

Wiceprezes Shell ds. Sprzedaży LNG David Wells powiedział: "Rosja jest bardzo ważnym krajem dla firmy Shell. Jako światowy lider w dziedzinie LNG, Shell z zadowoleniem przyjmuje podpisanie długoterminowej umowy z firmą Novatek, która realizuje swój pierwszy projekt LNG w rosyjskiej Arktyce."