Yamal LNG wysłał pierwszą partię LNG

11 grudnia 2017

NOVATEK PAO poinformował, że fabryka Yamal LNG dostarczyła pierwszą partię skroplonego gazu ziemnego (LNG) o objętości 170 tysięcy metrów sześciennych.

Pierwsza dostawa gazu została wysłana do azjatyckiego nabywcy - PETRONAS LNG UK Limited (PLUK). Transport LNG z zakładu na podstawie umów długoterminowych rozpocznie się w kwietniu 2018 r. Do tego czasu będzie realizowana spotowa sprzedaż LNG przez głównych akcjonariuszy projektu.

8 grudnia, podczas oficjalnej ceremonii załadunku w Sabetcie, rosyjski prezydent Władimir Putin wydał formalne polecenie rozpoczęcia ładowania LNG na tankowiec Arc7 o nazwie "Christophe de Margerie".

Prezes Zarządu NOVATEK, Leonid Michelson, powiedział: "NOVATEK oficjalnie wchodzi na światowy rynek gazu, wysyłając pierwszy tankowiec z flagowego projektu Jamał LNG. Zasoby gazu ziemnego dostępne na Półwyspie Jamalskim i Półwyspie Gydańskim umożliwiają wyprodukowanie ponad 70 milionów ton LNG rocznie. Wykorzystanie tego potencjału w dłuższej perspektywie pozwala naszemu krajowi stać się jednym z największych eksporterów LNG na świecie”.